Ce este un certificat SSL si de ce ai nevoie de unul?

 

In articoul de astazi ne propunem sa explicam cum functioneaza un certificat SSL si care sunt beneficiile folosirii acestuia.

Certificatul SSL (Secure Sockets Layer) este un protocol criptografic dezvoltat de compania Netscape in anul 1994, care are rolul de a securiza schimbul de date pe internet.

Acest certificat este atribuit unei adrese web si este instalat pe server. Altfel spus, informatiile trimise sunt criptate si decriptate de catre server, astfel incat ele sunt citite doar de catre utilizator si server, blocand accesul potentialilor hackeri.

Certificatul SSL ofera website-urilor un grad ridicat de confidentialitate si siguranta, comparativ cu o conexiune web necriptata. Website-urile care detin un certificat SSL se diferentiaza fata de celelalte prin prefixul https:// si printr-o pictograma reprezantata de un lacat verde in bara de adrese.

 

Avantajele folosirii unei conexiuni SSL

Incepand cu anul 2014, Google recomanda migrarea domeniilor de la conexiunea http la conexiunea https. Iata care sunt motivele pentru care este absolut necesara folosirea unei conexiuni securizate:

  • Incredere ridicata – Multi vizitatori ai site-urilor au mai multa incredere sa impartaseasca informatii personale atunci cand acestea au o conexiune securizata SSL
  • Ranking ridicat in motoarele de cautare– Incepand cu anul 2017, website-urile care au certifcat SSL si utilizeaza protocolul HTTPS (HyperText Transfer Protocol/Secure) au devenit avantajate in Google
  • Publicitate– Platforma de publicitate Google AdWords impune folosirea unei conexiuni SSL
  • Securizarea platilor– Certificatul SSL este cerut in mod imperativ in cazul magazinelor online, care accepta ca metoda de plata, plata cu cardul, pentru asigurarea consumatorilor impotriva fraudelor digitale.

 

Are website-ul meu nevoie de certificat SSL?

Fie ca este vorba despre un website de prezentare, un magazin online sau orice altceva, utilizarea certificatelor SSL este recomandata intrucat schimburile de informatii dintre server si utilizatori vor fi criptate, chiar daca website-ul dumneavoastra nu utilizeaza formulare si nu colecteaza datele utilizatorilor