WhatsApp Vs. Signal Vs. Telegram : Ce aplicatie ar trebui sa utilizati?

WhatsApp Vs. Signal Vs. Telegram

Probabil ati auzit in ultima perioada ca WhatsApp a dezvaluit publicului o noua actualizare a termenilor si conditilor sale. Aceasta actualizare a eliminat in esenta optiunea utilizatorilor de a impiedica partajarea informatiilor si datelor personale cu companie-mama Facebook. Altfel spus, nu vei mai putea folosi aplicatia si contul iti va fi sters, daca nu iti vei partaja datele cu Facebook. Modificarea va intra in vigoare pe data de 8 februarie, insa cel putin deocamdata nu va afecta utilizatorii din Uniunea Europeana. 

In articolul de astazi ne-am propus facem o comparatie intre WhatsApp si principalii sai competitorii: Signal si Telegram.

WhatsApp

Cu peste 2 miliarde de utilizatori, WhatsApp este la momentul actual lider de piata in ceea ce priveste popularitatea aplicatilor de mesagerie instanta. WhatsApp are toate caracteristicile de baza ale unei aplicații de mesagerie: chat, chat-urile de grup, liste de difuzare, partajarea de fotografii si videoclipuri, partajarea de documente, partajarea contactelor si a locatiei live, dar si actualizarea starii timp de 24 de ore, asemanator story-urilor de aplicatiile surori Facebook si Instagram. 

Alte feature-uri interesante:

  • Dark Mode
  • WhatsApp UPI
  • Backup folosind Cloud (Google Drive, iCloud)
 

Chiar daca WhatsApp este detinut de catre Facebook, mesajele utilizatorilor sunt criptate end-to-end. Deci, toate mesajele, apelurile, videourile si fotograiile pe care le partajati sunt criptate, iar singurii care au acces la ele sunt participantii la discutie. 

In ceea ce priveste datele colectate de la utilizatori, lista WhatsApp este de departe cea mai intrusiva Iata o lista a informatiilor pe care WhatsApp le colectează de la utilizatorii sai:

1. Informatii despre dispozitiv 

2. Date publicitare

3. Istoricul achizitiilor

4. Locatie 

5. Numar de telefon

6. Adresa de e-mail

7. Contacte

8. Performanta si date de diagnostic

9. Diverse alte continuturi legate de utilizatori

Signal

Signal este o aplicatie de mesagerie gratuita, recunoscuta pentru criptarea end-to-end (E2E ) a mesajelor si pentru structura sa organizatorica independenta condusa de o fundatie. In plus, Signal a creat protocolul de criptare pe care il folosesc alte companii, inclusiv WhatsApp, Telegram sau Skype. 

In timp ce WhatsApp cripteaza doar mesajele si apelurile  Signal face un pas mai departe si cripteaza inclusiv metadatele. Pentru a proteja confidentialitatea utilizatorului de toate colturile, Signal a conceput un nou mod de comunicare intre expeditor si destinatar si se numeste Sealed Sender. Altfel spus, folosind Sealed Sender, nimeni nu va putea sa stie – nici macar Signal – cine trimite mesaje si cui.

Signal are toate caracteristicile de baza ale unei aplicatii de mesagerie desi limitele dimensiunii fisierelor variaza in functie de tipul acestor fisiere. Imaginile sunt limitate la 6 MB, in timp ce video, audio si documentele sunt limitate la 100 MB.  

Spre deosebire de WhatsApp, Signal nu poate fi folosit in browser, insa exista un client dedicat pentru desktop. De asemenea, Signal permite doar backup local pe dispozitivul utilizatorului.

In ceea ce priveste datele colectate de la utilizatori, cei de la Signal colecteaza un singur lucru: numarul de telefon.

Telegram

Cu peste 200 de milioane de utiilzatori, Telegram este un concurent serios pentru suprematia WhatsApp.

Insa cand vine vorba de securitatea mesajelor Telegram foloseste propriul protocol pentru criptarea mesajelor, denumit MTProto.La fel ca Signal, Telegram ofera posibilitatea de a sterge automat mesajele dupa un anumit timp. Telegram poate fi utilizat si pe desktop cu o aplicatie dedicata disponibila atat pentru macOS, cat si pentru Windows. Spre deosebire de WhatsApp, acesta poate avea mai multe conectari si nu are nevoie ca telefonul sa fie conectat la internet pentru a functiona.

Exista, de asemenea, optiunea pentru utilizatori de a schimba numarul de telefon asociat conturilor lor, spre deosebire de modul in care WhatsApp leaga conturile de numerele de telefon individuale.Serviciul nu ofera copii de rezerva. In schimb, stocheaza tot continutul pe cloud si sincronizeaza instantaneu toate chat-urile si canalele intre dispozitive.

Telegram colecteaza si stocheaza doar trei tipuride la utilizatorii sai:

1. Informatii de contact

2. Numar de telefon

3. ID utilizator

In concluzie, daca confidentialitatea datelor este cea mai mare grija a ta, atunci Signal este aplicatia potrivita. WhatsApp, desi este momentan cel mai folosit serviciu de mesagerie, incepe sa piarda teren in fata competitorilor datorita noilor sale politici de securitate. Telegram poate nu este cel mai bun din punct de vedere al securitatii, insa cu toate acestea ofera o multime de caracteristici interesante.