Cum infiintez o firma de la zero?

Procesul de infiintare al unei firme poate fi comparat cu procesul de accesare de fonduri, cel de cumparare a unei masini sau chiar aplicarea pentru un program de genul Work & Travel sau Erasmus. Necesita timp, multe hartii de semnat si multa prudenta, tinand cont de faptul ca e in joc viitorul tau. Dar exact ca la situatiile mentionate mai sus, dupa ce perioada dificila a trecut, rasplata este pe masura. Iata care sunt pasii principali in procesul de infiintare a unei firme. Acestia sunt descrisi pe scurt pentru a-ti face o idee cu ce te putem ajuta! 

Pasul 1. Alegerea numelui si tipului societatii

Aceasta etapa preliminara este inceputul drumului tau in lumea afacerilor. Numele firmei tale va va aparea pe cerificatul de inregistrare alaturi de tipul de entitate pe care l-ai ales. Fiecare categorie este descrisa de marimea si obiectivele firmei. Acestea pot fi : PFA (Persoana fizica autorizata), II (Intreprindere individuala) , SRL(Societate cu raspundere limitata), SA (Societate pe actiuni) etc. 

Pasul 2. Alegerea obiectivului principal de activitate

CAEN este un acronim de la Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala si este o clasificare statistica nationala a activitatilor economice din Romania. Orice firma deschisa trebuie sa declare un cod CAEN care va fi de asemenea trecut pe actul de inregistrare.  Pe lângă codul CAEN principal, o intreprindere poate alege si alte coduri CAEN ce vor reflecta activitatile secundare ale acesteia. Trebuie tinut cont ca unele coduri necesita indeplinirea unor conditii speciale.

Pasul 3. Stabilirea sediului social

Unul din cele mai importante decizii pe care un antreprenor trebuie sa o ia la infiintarea unei entitati este stabilirea sediului principal. Acesta este locul unde firma declara ca isi desfasoara activitatea, deci prin urmare este locul unde va fi notificat de catre autoritatile fiscale. La acelasi sediu isi pot desfasura activitatea chiar mai multe firme in limita spatiului disponibil. 

Pasul 4. Intocmirea documentelor

Etapele de mai sus se concretizeaza de indata ce sunt intocmite toate documentele necesare. Procesul poate fi de durata si confuz, de aceea noi iti sarim in ajutor pentru a avea firma infiintata in maxim 2 saptamani. Singurul document ce va trebui sa ni-l pui la dispozitie este copie dupa buletinul fondatorului. Noi ne vom ocupa de toate demersurile de la Registrul Comertului iar tu nu trebui decat sa semnezi actele de infiintare. Dupa perioada de infiintare si deschiderea contului bancar al firmei, vei fi gata sa iti incepi activitatea!